Dersin Adı | Evrensel Tasarım |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GEAR 322 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | ||||||
Dersin Türü | İkinci Yabancı Dil | |||||
Dersin Düzeyi | - | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Ders, öğrencilerin Evrensel Tasarım kuramlarına ve Herkes için Tasarım uygulamalarına dair ilkeleri kavramalarını amaçlar. Dersin hedefi, öğrencilere, çeşitliliğin yaşam alanlarını hem sosyal açıdan, hem de fiziksel engeller açısından daha geniş bir kitle için nasıl geliştirebildiği konusunda anlayış kazandırmaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Dersin kapsamını, kısmen, öğrencilerin Evrensel Tasarım konularında bilgisini genişletecek ders anlatımları oluşturur. Aynı zamanda, dönem içinde öğrenciler kendilerine verilen konularda bağımsız araştırmalarını yürütürler. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | SYLLABUS’UN AÇIKLANMASI VE DERSE GİRİŞ | Yok. |
2 | GİRİŞ: ‘Herkes için Tasarım’ / GRUP ÇALIŞMASI ORGANİZASYONU VE ARAŞTIRMA KONULARI | Ödev 01 |
3 | ÖDEV 01’E AİT ÖĞRENCİ SUNUMLARI | Öğrenci sunumları |
4 | KONU 01: ‘Serebral Palsi Hastaları için Dış Mekan Spor Alanı Tasarımı’ | Yok. |
5 | KONU 02: ‘Ürün Tasarımı’ | Yok. |
6 | ARA SINAV | Duyurulacak. |
7 | KONU 03: ‘Prosthetics for the Mind’ | Önceki dersin gözden geçirilmesi |
8 | KONU 04: ‘Entegrasyon ve Kentsel Çevre’ | Önceki dersin gözden geçirilmesi |
9 | TOPIC 05: ‘Giyilebilir Araçlar’ | Önceki dersin gözden geçirilmesi |
10 | TOPIC 06: ‘Estetik içim nörobiyoloji’ | Önceki dersin gözden geçirilmesi |
11 | Vaka Çalışması 01 Atölyesi | Öğrenci sunumları |
12 | KONU 07: ‘Engeller için Dijital Araçlar’ | Önceki dersin gözden geçirilmesi |
13 | KONU 09: ‘Yaşlılar için Tasarım’ | Önceki dersin gözden geçirilmesi |
14 | KONU 10: ‘Arkitektonik Bariyerler’ | Duyurulacak. |
15 | Dönemin Gözden Geçirilmesi | Öğrenci sunumları |
16 | FİNAL TESLİMİ | Final portfolyosu teslimi |
Ders Kitabı | Herwig O., ‘Universal design Solutions for a barrier-free living’, Birkhauser Verlag AG, 2008 ISBN-10: 3038211281 ISBN-13: 978-3038211280 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Digital Documents and web resources |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | 1 | 10 |
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | ||
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | ||
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 1 | 16 |
Arazi Çalışması | 1 | 7 | |
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 8 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 4 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 7 | |
Final Sınavı | 1 | 10 | |
Toplam | 100 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | |||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | |||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır | |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | |||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest